MEDYATİK BAKIŞ
Doğan SÜSLÜ
e-mail:medyatikbakis@hotmail.
İskenderun ve havalisi Türkiye’deki yağ, yakıt ve hava filtreleri üretiminde ülkenin kalbi sayılır. Türkiye’de üretilen bu tür filtrelerin yaklaşık % 70’i İskenderun ve civarında üretilmektedir.
*Sektörü güçlendirmek ve ihracatı artırmak için bazı hamleler yapılabilir.
Filtre sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanların yetiştirilmesi için mesleki eğitim programları ve sertifika programları düzenlenmelidir. Bu, üretim kalitesini artıracak ve verimliliği destekleyecektir.
Filtre Firmaları uluslararası pazarlarda tanıtım ve markalaşma faaliyetlerine yoğunlaşıp pazar paylarını artırabilirler. Fuar katılımları, dijital pazarlama ve uluslararası sertifikasyonlar bu süreçte faydalı olacaktır. Ayrıca merdiven altı kalitesiz üretimlerin, atölye tipi imalatların ve taklit ürünlerin ilgili kurumlar ve Ticaret Bakanlığınca sıkı denetimleri şarttır. Sektörü sıkıntıya sokan ülke imajı ile ünlü filtre markalarına gölge düşüren bu tür olumsuz faaliyetler, yasal düzenlemelerle ağır cezai müeyyidelerle caydırıcı olmalıdır.
*İskenderun Milli Eğitim Müdürlüğü ve İSTE ile işbirliği…
Filtre sektörünün gelişebilmesi yetişmiş eleman, usta başı ya da tekniker ile mümkün olabilir.
İskenderun ve civarındaki teknik meslek liseleri, İskenderun Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla gelecek yıldan itibaren Meslek Liselerinde ‘Filtrecilik Bölümleri’ oluşturmalıdır.
İskenderun Teknik Üniversitesi’ de (İSTE) Meslek Yüksek Okullarında ‘Filtre Bölümü’ açarak ustabaşı, formen ve tekniker yetişmesine öncü ve aracı olmalıdır
İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Haytaz , İskenderun’daki teknik meslek liselerinde Filtre Bölümünün altyapısını bugünden oluşturabilir. Ali Müdür, bu beceriye sahip bir müdürdür.
Yine İSTE’ nin yeni Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duruel ile İSTE Genel Sekreteri Yılmaz Balaman, Meslek Yüksek Okullarında ‘Filtrecilik Bölümü’ nü oluşturmak üzere bugünden kolları sıvıyabilirler. 2025 – 2026 eğitim ve öğretim yılında Meslek Yüksek Okullarında ‘Filtrecilik Bölümü’ önemli bir bölüm olarak ön plana çıkabilir. Rektör Duruel, Genel Sekreter Balaman, bu eğitim hamlesini başaracak kabiliyettedirler.
*Filtrecilik Meslek Yüksekokulu…
Bölgedeki filtre sektörünün büyüklüğü ve önemi göz önüne alındığında, İskenderun Teknik Üniversitesi’nde direk olarak “Filtrecilik Meslek Yüksekokulu”nun kurulması isabetli bir adım olur. Bu okul, sektöre özel eğitim programlarıyla nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılayarak, bölgedeki üretim kalitesini ve verimliliği artırmaya vesile olur. Ayrıca, üniversite-sanayi işbirlikleri sayesinde sektörel sorunlara akademik çözümler üretilmesine zemin hazırlar.
Özetlersem İskenderun ve çevresinde filtre sektörünün güçlendirilmesi ve ihracatın artırılması için önerilen stratejilerin hayata geçirilmesi, bölgenin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağlar. Bölgedeki işsizliğe kısmen çare olur.
Filtre ihracaatını arttırmak için de bazı çalışmalar yapılabilir.
Avrupa Birliği (CE), ISO 9001, ISO 14001, IATF 16949 (otomotiv sektörü için) gibi uluslararası kalite belgeleri alınabilir.
Filtrelerin farklı ülkelere ihracatı için o ülkelerin özel sertifikasyon gereklilikleri araştırılıp, uyum sağlanabilir.
*Filtre fuarları…
Şirket web siteleri, çok dilli hale getirilmeli ve profesyonel içerik ile destek verilmelidir.
Google Ads, LinkedIn ve sosyal medya reklamları ile hedef pazarlarda marka bilinirliği artırmak mümkün olabilir.
Almanya’daki Automechanika, Çin’deki Canton Fair ve ABD’deki AAPEX gibi sektör fuarlarına katılım temin edilirse oldukça yararlı olur.
Ticaret Bakanlığı ve İhracatçılar Birlikleri’nin düzenlediği ticaret heyetlerine katılım sağlanıp yeni pazarlar bulunması mümkün olabilir.
Filtre ihtiyacının yüksek olduğu gelişmekte olan ülkeler (Orta Doğu, Afrika, Güney Amerika) mercek altına alınıp pazarlama çalışmaları artırılmalıdır.
Distribütörler ve bayilikler aracılığıyla bölgesel satış noktaları oluşturulup, zaman içinde bunların gelişmesine zemin hazırlanmalıdır.
Daha uzun ömürlü, daha yüksek filtrasyon kapasitesine sahip ve sürdürülebilir malzemelerden üretilmiş filtreler geliştirilerek rekabet avantajı yaratmak mümkün olabilir.
Müşteri taleplerine göre özel imalat yapan esnek üretim sistemleri kurulmalıdır.
Filtre sektörünün tarihçesi İskenderun’ da 1967’ye dayanır. 58 yıllık bir maziye sahip sektörü, elbette bir köşe yazısına sığdırmak mümkün değil. Sektörle ilgili daha pek çok yazı yazılabilir, başka öneriler getirilebilir.