Doğan SÜSLÜ
e-mail:medyatikbakis@hotmail.
Ben yazmaktan yorulmadım. Belen –İskenderun inişinde freni patlayan araçlar konusunda, onlarca köşe yazım bir o kadar da haberim oldu. Elbette diğer meslektaşlarım da kayda değer sayıda haber yaptılar yine konuyla ilgili köşe yazıları kaleme aldılar. Konunun paydaşları tam 31 yıldır bir birlerine resmi yazı yazmakla meşgul oldular. Hatay Valiliği, HBB’ye, HBB, Ulaştırma Bakanlığı’na, Ulaştırma Bakanlığı, Mersin Karayolları 5. Bölge Müdürlüğüne, Karayolları, HBB’ye, Belen Kaymakamlığı, Hatay Valiliğine, İskenderun Kaymakamlığı, Ulaştırma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığına yazdı ve kendince, kendini sağlama aldı. Yazılan resmi yazıları toparlasak, emin olun 5 kalın dosya yazı çıkar. Yazışmaların yanında, anılan güzergâhta bir dizi trafik önlemi alındı. Peki yeterli mi? Kesinlikle yeterli değil ve Allah göstermesin her an yeni bir freni patlayan araç faciası yaşayabiliriz.
Yukarıda kamu kurumları kendini sağlama aldı diye yazdım. Ancak sağlama alınamayan biz yurttaşlar olduk. Bize bol bol resmi yazışma yerine bizlere lazım olan iki o da olmadı bir Kaçış Rampası. Bu ihtiyacımız tam 31 yıldır oluşturulmadı. Diğer bir anlatımla biz İskenderun ve Hatay yaşayanları tamı tamına 31 yıldır biçiliyoruz. 1994 yılında yeni doğan bir bebeği düşünün. O bebek, 2025 yılı itibarıyla 31 yaşına girdi, bizler hala yetkililerin, sorumluların bizlere Kaçış Rampası yapmasını bekliyoruz…
*Ürkütücü trafik faciaları bilançosu
Belen – İskenderun inişinde 1994 yılında başlayan daha sonra 2004, 2005, 2013, 2015 ve 2020 ‘de meydana gelen freni patlayan araçlar neticesi 52 yurttaşımız yaşama veda etti. 150’yi aşkın kişi yaralandı ve bazıları engelli kaldı. 109 araçta ise maddi hasar oluştu. Yukarıdaki tarihlerde meydana gelen büyük trafik facialarının fotoğrafları, videoları, haberleri halen medya arşivlerinde tüyleri diken diken eden halleriyle mevcuttur. Tehlikenin boyutlarını anlamak için Belen – İskenderun arasında freni patlayan araçların neden olduğu kazaların birinin videosunu izlemek ya da bir kaç kare kaza fotoğrafına bakmak yeterli olacaktır…
*Bahane kalmadı, Lütfü Savaş gitti Mehmet Öntürk geldi…
2020 Nisan ayında, İskenderun’ da Kaçış Rampasının yapılmama nedeninin HBB Başkanı Lütfü Savaş olduğu iddia edilmişti. Bugün artık o bahane de ortadan kalktı ve 2024′ den bu yana HBB’ nin yeni Başkanı Mehmet Öntürk oldu. Yıllardır Hatay Valiliği, Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Mersin 5. Bölge Müdürlüğü ve Hatay Büyükşehir Belediyesi arasındaki dörtgen de sürüncemede kalan Kaçış Rampası beklentisi halen devam ediyor. Ulaştırma Bakanlığı yani Mersin Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü eliyle ya da HBB aracılığıyla Belen – İskenderun inişi, Tepebaşı Mevkii ya da Mert Evler civarına acilen bir Kaçış Rampası yapılmalıdır. Hatta karayollarının eli bu bölgeye değmişken Kıcı – Belen arasına da bir Kaçış Rampası inşa edilmelidir. Bu mıntıkaya yapılacak Kaçış Rampası Belen içini olası trafik facialarından da koruyacaktır.
Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığım İskenderun Gazetesi, 5 Şubat 2025 tarihinde ’31 yıldır Kaçış Rampası bekliyoruz’ başlıklı haberi vermişti. CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, duyarlı davranarak, bu beklentiyi geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kuruluna taşıdı ve tüm paydaşlara, 31 yıllık beklentiyi bir kez daha hatırlattı. Teşekkürler Nermin Yıldırım Kara. Nermin vekilin dediği üzere bizlere ‘Kaçış yolu değil Kaçış Rampası gerek!’ Elbette tek başına Kaçış Rampası ‘Freni boşalan ağır tonajlı araçların faciasını önleyemez. 2013 yılındaki benzer kazaların birinden yaralı kurtulan yanı başındaki arkadaşını kaybeden Sigortacı Celal Dönmez, konuyla ilgili defalarca bir dizi öneri gündeme getirdi. Bu öneriler halen yazılı basın arşivlerinde mevcuttur…
Önümüzdeki yıllarda belki Belen – Antakya Otoban Projesi belki İskenderun – Antakya ulaşımına yeni bir alternatif getirecektir. Çift tüp tüneller bölgedeki trafiği rahatlatacaktır. Ancak bu Belen –İskenderun inişinin tali yol olacağına işaret etmez. Bir bölüm sürücü yine Belen – İskenderun inişini tercih edecek ve freni boşalan araç faciaları tekrardan yaşanabilecektir. Dolayısıyla Kaçış Rampası ihtiyacımız devam etmektedir.
* Sigortacı Celal Dönmez “Bu tür kazalar terör yasası kapsamına alınmalıdır…”
Sigortacı Dönmez ayrıca 2020 yılında bu tür kazaların Terör Yasası Kapsamı içine alınması gerektiğini öne sürmüş ve bu tür kazalara sebebiyet veren araçların sahipleri ve sürücülerinin bu yasayla yargılanmaları gereğine işaret etmiştir. Aksi halde korkunç kazaların zaman içinde unutulacağı ve trafik faciasına karışan sürücülerin, adliyenin bir kapısından girip, öbür kapısından çıkacaklarını ve hafif cezalarla bu hadiseleri atlatacaklarını ifade etmişti. Celal Dönmez’in söz konusu trafik facialarını Terör Kapsamına alınması fikri, üzerinde durulması gereken bir konu olarak karşımızda durmaktadır. 31 yıldır beklediğimiz Kaçış Rampası ya da rampaları yeni trafik faciaları tekrar yaşanmadan en kısa sürede yapılmalıdır.
Fikri takibim, fikri takibimiz Kaçış Rampası ile ilgili olarak yine sürecektir. Ülkeyi, İskenderun’u ve Hatay’ı yönetenler, bizleri bir 31 yıl daha bekletmeden işaret ettiğimiz noktalara en az iki Kaçış Rampası oluşturmalıdır.
İskenderun Gazetesi, 78 yıldır olduğu gibi bundan sonra da İskenderun ve Hatay’ da ki tüm sorunlara öneri ve çözüm getirme gayretinde olacaktır…